Jak vznikly klany

Od Sluneční záře
Před mnoha a mnoha měsíci byl les pustým a divokým místem. Kočky přišly do lesa přitahovány tichým šustěním malých tvorečků, stíny pod hladinou vody a ševelením ptačích křídel v korunách stromů. Žily v malých skupinách, klany ještě neexistovaly a nebyly vytyčené žádné hranice. Neustále mezi sebou bojovaly ze strachu, že by jejich kořist mohla uprchnout nebo že jejich překrývající se území bylo napadeno. Pro les to byl krvavý čas bez pravidel a mnoho koček zemřelo.

Jednu noc za úplňku kočky svolily k setkání na lesní mýtině ohraničené čtyřmi velkými duby. Následovala krutá bitva a země se zbarvila prolitou krví.
Mnoho koček tu noc zemřelo. Když přeživší procitli, spatřili kolem sebe duše svých zavražděných příbuzných. Nebyli roztrhaní a krvaví, ale zářili jako padlé hvězdy. Přeživší se přitiskli k zemi a, jak duchové mluvili, spatřili vizi budoucnosti. A poznali, že boj skončil.
„Spojte se, nebo zemřete,“ řekli duchové. Čtyři kočky – Stín, Řeka, Vítr a Hrom – předstoupily prohlašujíc, že jedině ony by se svými silnými stránkami mohly les sjednotit. Duchové zemřelých promluvili znova: „Les je dost velký, aby nakrmil všechny z vás a mnohé další. Najděte další kočky, které jsou jako vy, zvolte si v lese domov a vytyčte hranice.“ V tu chvíli se měsíc osvobodil z mraků a odhalil kruh zářících kočičích duchů kolem celé mýtiny – Hvězdný klan. Duch bílého kocoura postoupil dopředu. „Jestli to uděláte,“ pravil, „dáme vám dalších osm životů, abyste mohli vést svůj klan po mnoho následujících měsíců.“ Hvězdný klan slíbil, že bude na klany dohlížet ze Stříbrné kožešiny, pruhu hvězd, který se táhne napříč celou noční oblohou, bude navštěvovat klanové vůdce v jejich snech a povede je na jejich cestě. Stanovil, že každý měsíc o úplňku se všechny klany v míru sejdou mezi čtyřmi velkými duby.
Hrom, Řeka, Vítr a Stín byli prohlášeni za válečníky. „Ode dneška budete žít podle válečnického zákoníku. Vaše srdce budou naplněna odvahou a šlechetností. A pokud budete muset bojovat, nebude to z chamtivosti, ale pro čest a spravedlnost.“ A tak započal věk klanů – Stínového, Říčního, Větrného a Hromového.
lo.ranice.olte
Mezi klany nikdy nezavládl mír, ale to se dalo očekávat – kočky se nerodí se zuby a drápy pro nic za nic. Tak dlouho, jak dlouho budou kočky žít podle válečnického zákoníku, je jejich padlí předci budou sledovat a provázet jejich životy.ž přeživší procitly, lo. mě se zbarvila prolitou krví.